Melanin cildimize rengini veren pigmenttir. Melanin ciltte belli bölgelerde toplandığında ciltte lekeler oluşur. Bu lekelerin bazıları doğuştan gelebilir, güneşe, çevresel etkenlere veya ilerleyen yaşa bağlı olarak da gelişebilir. Estetik olarak mutsuzluğa sebep olan leke problemleri doğru ve düzenli cilt bakımları ile önlenebilirler.

Leke tedavisinde etkinliği kanıtlanmış birçok sistem vardır. Bu sistemlerle daha pürüzsüz ve aydınlık bir cilde kavuşmak mümkündür.

Cilt Lekeleri Neden Olur?

  • Genetik yatkınlık,
  • Yaşlılık,
  • Güneş ışığı,
  • Hormon tedavileri,
  • Hamilelik dönemi,
  • İlaçlar (doğum kontrol hapları, bazı antibiyotikler ve antidepresanlar vb.)
  • Bilinçsiz kozmetik ürün kullanımı,
  • Evde uygulanan bilinçsiz peeling uygulaması,
  • Cilt enfeksiyon hastalıkları sonrası da lekelerinin oluşumuna sebep olabilir.

Melazma Nedir?

Ciltte siyah veya kahverengi lekeler oluşmasıdır. Derideki melanosit hücrelerinin aşırı melanin üretiminden kaynaklanır. Melanositler; deride pigment oluşturan ve biriktiren hücrelerdir. Melazma, öncelikle yüz bölgesi cildinde renk bozulması veya hiperpigmentasyon ile karakterizedir. Melazma, genellikle alın, elmacıklar, çene, üst dudak olmak üzere merkezi yüz hattında ortaya çıkar. Yüzün her iki tarafında eşleşen işaretler şeklinde simetriktir. Uzun süre güneşe maruz kalan vücudun diğer bölgelerinde de melazma gelişebilir.

Hamilelik döneminde görülen melazmaya “gebelik maskesi” ya da “kloazma” denir. Melazmanın teşhisi için etkilenen bölgenin görsel muayenesi genellikle yeterli olmaktadır. “Wood lambası” muayenesi, melazma teşhisi için uygulanan bir test tekniğidir. Cilde tutulan özel bir ışık olan bu teknikle melazma teşhis edilebilmektedir. Güneş ışınları veya solaryum etkisinde kalmanın sonucunda genetik yatkınlık ya da o sırada kullanılan ilaçlara bağlı olarak artan hassasiyetle lekelenmeler meydana gelebilir.

leke-tedavisi-nasil-yapilir

leke-tedavisi

Çil Nedir?

Doğuştan var olan ve en çok alın, burun üzeri, yanaklar ve çenede görülen bu lekeler, açık veya koyu kahve renklerinde olabilirler. Genelde güneşli mevsimlerde belirgin hale gelirken, güneşin etkisinin az olduğu mevsimlerde renklerinin solması önemli özelliklerindendir.

Yaşlılık Lekeleri Nasıl Oluşur?

Güneşin uzun süreli (yıllar içerisinde birikim) etkisi sonucunda oluştukları için ileri yaşlarda ortaya çıkarlar. Bununla birlikte yoğun güneş ışığına maruz kalan açık tenli kişilerde de genç yaşlarda oluşabilir. Değişik boyutlarda, açık kahverengiden siyaha kadar değişen renklerde ve çeşitli çaplarda ve şekillerde görülebilirler.

Foto-alerjik Reaksiyonlar Nasıl Oluşur?

Ağızdan alınan veya bölgesel sürülen bazı ilaçlar ve kozmetikler melaninin UV duyarlılığını arttırarak lekelenmelere yol açabilmektedir. Yaralar iyileşirken koyu lekeler bırakabilirler. Ten rengi koyu olanlar daha fazla risk altındadırlar.

Leke Tedavisi Nasıl Yapılır?

Leke tedavisi tek bir işlemle yapılabileceği gibi birden fazla tedavi uygulaması da yapılabilir. Cildin problemine bağlı olrak tedavi seçilir. Bu tedaviler şu şekildedir:

  • Lazer tedavileri
  • Leke açıcı kremler
  • Kimyasal peeling
  • Mezoterapi /Dermaterapi
  • PRP  gibi yöntemlerden biriyle veya bunların combine olarak uygulanmasıyla yapılabilir.

Leke Tedavisi İçin PRP Uygulaması

Leke tedavisinde cildi onaran her yöntem lekelerde açılma yapabilir. Leke için PRP tedavisi 1-3 seanslık uygulamalar şeklinde yapılır ve kişinin normal günlük yaşantısını olumsuz etkilemez. PRP tedavisinin, kimyasal peeling ile birlikte kullanılması mümkündür ve bu birliktelik başarı şansını artırır.

Leke Tedavisi İçin Mezoterapi Uygulaması

Leke bölgesine, deri altına  küçük miktarlarda C vitamini, glutathione, tranexamic asit, pyruvic asit, somon DNA  gibi antioksidan maddelerin enjekte edilmesi leke rengini açabilmektedir. Klasik bir yöntem olmayıp diğer yöntemlerle birlikte kullanılarak tedavilerin etkinliği artırılabilir.

Lazerle Güneş Lekesi Tedavisi

Leke tedavisinde kullanılan lazerler, soyarak veya renk hücrelerini (melanosit) tahrip ederek etkili olmaktadır.

Lekelerin Kimyasal Peeling ile Tedavisi

“Peeling terimi”, derinin üst tabakalarının kontrollü bir şekilde soyulması anlamına gelir. Amaç, daha sağlıklı ve genç hücreler oluşturarak, cildin daha parlak, gergin ve pürüzsüz görünmesini sağlamaktır.

Çok farklı kimyasal peeling uygulamaları mevcuttur. Kullanılan peeling ürünleri pigment üreten hücrelerin pigment sentezini baskılayarak, kolajen sentezini artırarak ve hücre yenilenmesini sağlayarak leke tedavisinde etkili olurlar.

Enzimatik Peeling

Enzimatik Peeling, tüm lekelerin tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden birisidir.Cosmelan ve dermamelan enzimatik peelingde kullanılan oldukça etkili iki preparattır. Genelde 1-4 hafta içerisinde %80-95 oranında bir yanıt alınabilmektedir. Sonuçta daha parlak, tazelenmiş, gözenekleri sıkılaşmış, yağ dengesi düzene girmiş ve birkaç ay içerisinde de lekelerden büyük ölçüde  arınmış bir cilde sahip olmanız mümkündür.

Cosmelan ve Dermamelan yüz, boyun, dekolte, el sırtları en sık uygulandığı bölgeler olmakla birlikte vücudun diğer bölgelerine de uygulanabilmektedir. Cosmelan ve Dermamelan tedavisi uygulanamayacağı durumlar şu şekildedir;

  • Ürünlerin içerisindeki herhangi bir maddeye alerjisi olan,
  • Aktif uçuk yada uygulama alanında enfeksiyonu olan,
  • Gebelik ve emzirme döneminde olan,
  • Uygulama alanında açık yarası bulunan,
  • Rozasea (gül hastalığı) denen genelde kızarıklık ve kılcal damarlanma artışı ile seyreden hastalığı olanlarda tedavi uygulanamaz.

Cosmelan ve Dermamelan Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Cosmelan ve Dermamelan, tek seansta ciltteki lekeleri giderebilen bir uygulamadır. Cilt muayenesi sonrası hangi leke tedavisinin yapılacağına karar verilir. Kit içinde yer alan arındırıcı solüsyonla cilt derinlemesine temizlendikten sonra krem bazındaki Cosmelan 1 veya Dermamelan maske klinik şartlarında Dermatoloji uzmanı tarafından uygulanır. Kişinin foto tipine göre cilt üzerinde 8-12 saat arasında bırakılır. Bu süre sonunda cilt ovalamadan yıkanarak  temizlenir.

2. günden itibaren başlayan soyulmalar yaklaşık 7-14 gün sürer ve soyulmalar bitene kadar yoğun nemlendirme ve güneş koruyucular kullanılır. Soyulmalar bittikten sonra ise Cosmelan 2 veya Dermamelan devam kremi ile 4-6 ay boyunca tedaviye devam edilir. Leke problemi olan kişilerde güneşten  korunma önlemlerine mutlaka dikkat etmelidirler yoksa lekelerin tekrarlayan bileceği unutulmamalıdır.

Gündüzleri güneşe karşı yüksek koruyuculuk faktörü olan bir krem ve özellikle de güneşin etkili olduğu yaz sezonunda akşamları leke açıcı özelliği olan bir krem birlikte kullanılmaya devam edilmelidir.

 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Jawline Dolgusu

Jawline dolgu, çenenin çene ucundan kulak önlerine kadar uzanan her iki mandibular kemik hattı boyunca hyaluronik asit, polikaprolakton (Ellanse akıllı Dolgu) gibi dolgu maddeleriyle yüzle uyumlu olacak şekilde yeniden şekillendirilmesi işlemidir....

Somon Gençlik Dolgusu Uygulaması

Somon balığı'ından elde edilen bir polinükleotit içerir. Saf ve hyaluronik asit ile kombine bir şekilde uygulanabilir. Deri yaşlandıkça, dokuların kan dolaşımı ve hücrelerin oksijenlenmesi azalır. Dolayısıyla hücrelere zarar veren serbest radikallerin ortamdan uzaklaştırılması da zorlaşır....

Ne Aramıştınız?